Nieuws

Brommers Kiek’n Op Zijn Surinaams; Tjek Motro

augustus 13, 2008

Lees hier het verslag van Edwin Linders in de Parbode.

Spallie Goes Sranan

Wat was het een feest. Een feest van herkenning. Voor zijn bezoekers van zijn show, variërend van jonge Nederlandse stagaires (al dan niet met ouders), tot Surinaamse cultuurliefhebbers, tot collega’s uit het vak. De man op het podium was acteur/stand-up comedian/cabaretier Jeffrey Spalburg, ofwel ‘Grootmeester Flits’, Spallie en ‘MC Jeff’. ‘En mijn broer noemt mij ‘Fiets’. Waarom weet ik eigenlijk niet.’

Jeffrey is niet alleen gekomen om shows te geven. Samen met zijn vaste coach en regisseur Maarten van Hinte heeft hij ook een aantal workshops gegeven. ‘Dat doen we eigenlijk iedere keer wanneer we in Suriname zijn. Zowel in 1996 toen we hier waren de show ‘Booyaka! Booyaka!’ als een jaar later met ‘Angel’. ‘De workshops zijn bedoeld om de ontwikkeling van de comedyscene een extra boost te geven. In Suriname zit namelijk ontzettend veel talent. Jongeren die in hun eigen kringetje vaak wel de waardering krijgen die ze verdienen maar de erkenning vanuit de organisaties is er niet. Er is geen infrastructuur, ook niet qua subsidies zoals in Nederland. Er is ook geen platform voor deze jongeren om zich op artistieke wijze te uiten. En dat belemmert de continuïteit. Maar de comedians beschikken wel over ontzettend veel gedrevenheid en een sterke wil om er iets van te maken.’

Ondanks de minder gunstige omstandigheden merkt Spalburg dat de workshopdeelnemers hier op een hoger niveau instappen dan de meeste deelnemers in Nederland. ‘Het lijkt erop dat die omstandigheden juist een voordeel voor ze zijn. Ze kijken hier bewuster naar de dingen. Hosselen en surviven geeft sowieso al een flinke bodem om mee aan het werk te gaan. En dan heb je hier ook nog eens de rijkdom van al die verschillende culturen. Wat dat betreft heeft Suriname echt een voorsprong.

‘Mc Jeff’ is on a mission. Dat is duidelijk. Maar hij is geen missionaris, die hier cabaret- en comedy- ontwikkelingswerk komt verrichten. ‘Ik zie het als een uitwisseling van ervaring. Er is namelijk een duidelijke interactie’. Zodoende put Spalburg ook inspiratie uit zijn bezoek aan ons land. Dat ze ook echt vooruitgang geboekt hadden, bleek tijdens de show die de jonge Surinaamse comedians mochten opvoeren in StarZz. ‘De masterclass presentatie was fantastisch. Het niveau was hoog. In slechts drie dagen konden we een volledige standup comedyshow neerzetten, waarin we echt naar vijf unieke comedians hebben kunnen kijken.

Meer recensies vind je onder de afbeelding.

 

 

 

You Might Also Like