Nieuws

Jeffrey debuteert als auteur met zijn eerste boek

april 24, 2023

Na tien jaar onderzoek en drie jaar dagelijks schrijven is het eindelijk zover: Op 23 juni ligt Jeffrey’s eerste roman ‘Ik ben jullie meester’ in de winkel. Daarin volgt Jeffrey het spoor van zijn zwijgzame vader vanuit Paramaribo naar Hengelo.

Als het achtjarige zoontje van Jeffrey Spalburg rot op naar je eigen land naar zijn kop geslingerd krijgt, komt Jeffrey tot de wrange conclusie: ons bestaan wordt hier nog altijd in twijfel getrokken. Al drie generaties lang. Het dwingt hem om terug te gaan naar het verhaal waar alles begon: het verhaal van zijn mysterieuze vader James, die vanuit Suriname naar Nederland kwam om leraar te worden.

James Spalburg wordt op achtjarige leeftijd de man in het huis: zijn vader is afwezig, zijn oudere broer overlijdt. James verkoopt zes dagen per week eieren op de markt, timmert speelgoed voor zijn jonge broertje en zusje en doet het ook nog eens goed op school. Als hij zestien is, komt hij al voor de klas te staan. Enkele jaren later besluit zijn moeder dat de getalenteerde docent wiskunde naar Nederland moet.

In 1950 komt hij na achttien dagen varen aan in Amsterdam en vindt een baan in Badhoevedorp — de allereerste zwarte docent van het dorp. Uiteindelijk komt hij terecht in Hengelo, waar mensen van kleur nog zeldzamer zijn en zoon Jeffrey wordt geboren.

‘Ik ben jullie meester’ is een autobiografische generatieroman die zich over bijna honderd jaar uitstrekt.

Nieuwsgierig geworden. Bestel je boek vast hier!

Illustratie: Brian Elstak

You Might Also Like